onsdag 19 oktober 2011

HJÄLTAR


Just nu vore det fint om alla kunde förstå allvaret i att två svenska journalister står inför rätta i Etiopien och riskerar att få spendera upp till 40 år i etiopiskt fängelse. En del frågar sig säkert vad dom två skulle dit att göra (en del som exempelvis Carl Bildt) och att de får skylla sig själva. Människor som tänker så är trångsynta och naiva. Människor som dessa två modiga och extremt duktiga journalister ska stöttas och hyllas. För vår värld skulle helt och hållet vara icke demokratisk utan journalister som vågar trotsa faror, hot och förtryck för att just upplysa oss om orättvisor.
Något som också är viktigt att tänka på är att dessa två journalister var frilansare. Med andra ord så har de inte samma förutsättningar och krav på säkerhet som journalister och reportrar som är anställda på tidningar och andra medieformer har. Utan de får avgöra och överväga risker och faror på egen hand vilket gör det helt än mer komplicerat.

Johan Persson och Martin Schibbye är två fantastiska förebilder och förtjänar all hjälp de kan få. Och tänk er vilken plats världen skulle vara med en total avsaknad av yttrandefrihet.

Inga kommentarer: